omega nebula 1 2009 scotch universe 11jr

Omega Nebula I, 2009, Scotch Universe, 11yo (Deanston)

RegioHighland
Leeftijd11 jaar
DistillerDeanston Distillery
BottlingScotch Universe
Vat1st fill pinot noir barrique
Alcoholpercentage56,1%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Deanston distilleries is een redelijk jonge distilleerderij en dateert van ongeveer 1965. Ze hebben hun plek gevonden in een oude katoenfabriek waar ze de beschikking hebben over veel water - genoeg water om een turbine aan te drijven, die de elektriciteit voor de distillery levert. Ze beschrijven zichzelf dan ook als een ‘groene distilleerderij’.  

Deanston produceert ongeveer 3 miljoen ltr alcohol per jaar, maar vooral voor blending (Scottish Leader, Black Bottle en nog wat malt likeuren). Tot voor kort waren er slechts 2 of 3 bottelingen (12 jaar, 17 jaar en voor Frankrijk een 6 jarige), maar er komen nu meer op de markt, waaronder ook indie bottelingen van Douglas Laing, Cadenhead, Signatory en nu dus Scotch Universe.

Scotch Universe is een onafhankelijke whisky bottelaar uit Duitsland. Het merk was tot voor kort niet te verkrijgen in Nederland, maar sinds een jaar of 3 heeft een enthousiaste Nederlandse slijter er voor gezorgd dat ook Nederland (met ongeveer 10 slijterijen verspreid over het land) hier van kan gaan genieten.

Het zijn allemaal single cask bottelingen, waarvan er regelmatig nieuwe expressies verschijnen. Het thema van deze lijn is "het universum". Om er achter te komen wat voor soort whisky er in deze fles zit, moet je de code op de fles ontcijferen. Dit klinkt moeilijker dan het is, maar meestal zit er een de nek van de fles een kaartje hoe je het moet decoderen.

Handig hierbij is toegang tot het internet, want het jaartal geeft het jaar van de stichting van de distillery aan. Dit is zo gedaan omdat op een onafhankelijke botteling niet altijd de naam van de distiller mag staan. (Vaak 'secret Speyside' of 'Unknown Highland') Mocht je er echt niet uitkomen dan weet de slijter wel wat er inzit.

Neus: Zoet, alcoholische kruidigheid, vanille, honing, druiven, karamel Smaak: Zoetheid, vanille, hete gember, druiven, karamel, de alcohol is duidelijk merkbaar Afdronk: De zoetheid blijft maar wordt droger, eiken, karamel, verwarmend, middellang

Geschonken in de volgende proeverij:

  • November 2022 (donderdag 10 november 2022)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Een moeilijke en té complexe whisky, was de eerste indruk. Overrijpe druiven in de neus, erg zoet, gemaaid gras op mei-ochtend naast de latyrus van de vorige whisky (Bunna). De smaak bleef zoet met bramen, gewelde abrikoos, sinaasappelschillen, gekaramelliseerde suikers, suikerbrood, maar wel een beetje scherp in het begin. Eigenlijk "In de Soete Suikerbol" met Schwarzwalder Kirsch.

    Het blijft overwegend zoet, wel heftig maar acceptabel. Iemand vond hem droog in de afdronk, een beetje heet en wat ruw en scherp. Voor sommige proevers zou dit de afsluiter van een avond kunnen zijn, net een doodlopend straatje, waarin hij verbetert met elke slok. Geen slechte beschrijving dan voor een whisky, die tijdens deze proeverij op 6 eindigde.