highland park 2010 glean mor 10yr

Highland Park 2010, Gleann Mór Spirits, 10yo, Manzanilla

RegioHighland
Leeftijd10 jaar
DistillerHighland Park Distillery
BottlingGleann Mór Spirits
VatManzanilla cask
Alcoholpercentage50%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Highland Park werd in 1798 gebouwd door David Robertson. Dankzij de relatie die de distilleerderij had met blenders Robertson & Baxter, kon de distilleerderij in 1937 overgenomen worden door Highland Distillers. Die werden vervolgens in 1999 aangekocht door Edrington en deze beheert de distilleerderij vandaag de dag nog steeds. 

De moderne Highland Park single malt werd voor het eerst officieel gebotteld in de jaren zeventig, met een 8 jaar oude botteling. Maar al rond de jaren vijftig verschenen er bottelingen van de distilleerderij, al waren dat niet specifiek single malts. 

Het uiterlijk van het merk is in de loop der jaren vele malen veranderd, maar de cultstatus en populariteit is nooit afgenomen. Het blijft tot op de dag van vandaag een van de meest herkenbare single malts ter wereld. Vanaf 2006 begon men steeds meer aandacht te besteden aan de diverse verpakkingen van de whisky, waardoor je nu soms door de bomen het bos niet meer ziet. 

Het gros van de per jaar geproduceerde 2,5 miljoen liter alcohol verdwijnt in de blended whisky's, zoals bijvoorbeeld (samen met Macallan) in Famous Grouse. De officiële bottelingen van Highland Park worden steeds duurder. Zijn ze dan zo bijzonder van smaak? Het lijkt een hype te worden, met vooral veel mooie verpakkingen.

Toch blijven er ook nog mooie andere bottelingen, afkomstig van independent bottelaars, die qua prijs/prestatie wel erg fijn zijn. Deze botteling is er eentje van Glean Mòr, gedistilleerd in 2010 en gebotteld in 2020. Deze limited edition-release, gerijpt in een Manzanilla-vat, levert een symfonie van aroma’s en smaken, die door kenmerkende nuances van deze Spaanse ‘fortified’ wijn worden versterkt.

Neus: een diepe en ‘broeierige’ dram met leer, geroosterde rozijnen en walnoten, smeulend kampvuur, met kruidnagel bezaaide ham en een vleugje mokka. 

Smaak: nootachtig, met hazelnoten en paranoten in chocolade, samen met kerstcake, in sherry gedrenkte veenbessen, espresso en duigenhout. Afdronk: een robuuste, aardse afdronk zorgt voor donkere chocolade, zwarte thee, plakkerige rozijnen en een delicate rokerigheid.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • April 2024 (donderdag 11 april 2024)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Een moeilijk te peilen whisky voor sommigen. Iemand kon er weinig op zeggen, behalve dat ie hem lekker vond. Hij was op voordat ie er erg in had. Waar de één de whisky in balans vond, had een ander er weer niets mee. Maar over het algemeen was men blij, getuige de uitspraak: eerst de Peat, dan het Zoet. 

    De neus was een beetje kruidig, rokerig en citrus, maar ook leer en Zwitsal bodylotion kwamen voorbij. De smaak werd scherp gevonden, een beetje peperig, medicinaal, ziltig en met een beetje citrus, mout, noten en trekdrop. Met een drupje water knapte hij op en werd zachter. De afdronk was heftig en scherp met een wybertje en wat chocolade.

    Eindconclusie: lekker bij een kampvuur met je blote voeten op het mos.  Én de vierde plek in deze proeverij.