Hieronder vind je een overzicht van de geuren uit 'Het Kistje' die je in whisky zou kunnen herkennen. Het gaat om een aantal vaakvoorkomende geuren uit de meer algemene categorieën. Geen idee wat je je bij 'etherisch' moet voorstellen? Bij onze proeverijen zijn de flesjes beschikbaar (niet te diep snuiven!).
Er zijn er natuurlijk nog veel meer - maar we moeten toch ergens beginnen:
Algemene categorie | Specifiek voorbeeld | |
---|---|---|
1 | Alcohol | Ethanol (drinkbare alcohol) |
2 | Balsem | Vanille |
3 | Balsem | Pas gemaaid hooi |
4 | Boterachtig | Warme gesmolten boter |
5 | Karamel-achtig | Karamel |
6 | Citrus | Sinaasappel |
7 | Bederf | Vuilnisbak |
8 | Ether | Ether (aceton) |
9 | Aards | Verse aarde |
10 | Bloemig | Rozenwater |
11 | Bloemig | Anjers |
12 | Fruitig | Perzik |
13 | Groen | Pas gemaaid gras |
14 | Moutachtig | Koekjes |
15 | Medicinaal | Ontsmettingsmiddel |
16 | Nootachtig | Hazelnoot |
17 | Turf/veenachtig | De rook van een turfvuur |
18 | Fenolhoudend | Chemisch, synthetisch |
19 | Rokerig | De rook van een houtvuur |
20 | Oplosmiddelen | Schoonmaakmiddel |
21 | Sherry | Sherry |
22 | Specerijen, kruidig | Kruidnagelen |
23 | Spiritualia | Gedistilleerd |
24 | Houtachtig | Pas gezaagd hout |