edradour 2009 ultimate 9jr

Edradour 2009, The Ultimate, CS, 9yo

RegioHighland
Leeftijd9 jaar
DistillerEdradour Distillery
BottlingThe Ultimate for van Wees
Vatsherry butt
Alcoholpercentage58%
Vat nummer45
Fles nummer1 van 700
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Nog steeds genoemd als de kleinste distilleerderij van Schotland. Er zijn kleinere tegenwoordig, zoals de in opkomst zijnde boerderij distilleerderijen. Het kleinste hier draait eigenlijk om het aantal mensen dat bij het hele proces van whisky maken betrokken is, nl. 3. Ze produceren rond 90.000 ltr pure alcohol per jaar en bijna alle whisky gaat naar hun eigen officiële bottelingen.

Dat eigen is erg breed, want ze zijn ook eigenaar van Signatory, een grote onafhankelijke bottelaar. Ze hebben en nemen alle tijd om te experimenteren met allerlei vaten en type whisky's. Hierdoor zijn ze erg gewild.

Deze whisky is er eentje, die speciaal gebotteld is door Van Wees in de The Ultimate Series én erg gewild in relatie prijs/prestatie. Een zeer intense en aangename sherrybom, met een typisch Edradour -profiel, zoals ook in eerdere zware sherried vatsterkte releases wordt gevonden. Lekker spul.

Neus: pruimen, aanvankelijk met een beetje een 'vuil' kantje, die heel snel verdwijnt. Neus wordt steeds frisser met rood fruit, chocolade, koffie, toffee. Smaak: Zeer sterke en volle, fruitige en zoete, honing, rood fruit, chocolade, koffie, leer. Zeer intens. Afdronk: Lang met wat peper, olieachtig, intens. Rood fruit, chocolade, honing en wat snoep-zoetheid met aan het eind weer de pruimen.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Boomgaard 2021 (Inhaal) (donderdag 16 juni 2022)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Deze jongere Ultimate, in relatie tot de andere Ultimates in het rijtje, ontlokte emotionele en lyrische reacties. Men werd erg blij van deze whisky, met uitroepen als: "Hier kom je voor", "Deze gaat met kop en schouders..." , "Een stijgende lijn" en "Zet de fles maar terug op deze tafel..." Neus: koffie, rozijn, caramel, vanille, duidelijke alcohol, maar ook babykots en tupperware én verbrande crème brulé.

    Smaak: Bruine suiker, specerijen, sterremunt, weer pure chocola, rozijnen en caramel, maar ook sinaasappel en rode kersenbonbons. Bij sommigen werd ie droog in de mond en werd jodium bespeurd samen met accaciahout (sic?) Een redelijke volle, olieachtige en plakkerige afdronk veroorzaakte bij iemand "een volle mond en een warm buikje". Een pachtige 2e plek was zijn deel in deze proeverij.