edradour 2008 the chronicles 10yr

Edradour 2008, vintage, The Chronicles, 10yo, 57,9%

RegioHighland
Leeftijd10 jaar
DistillerEdradour Distillery (fabrieks-bottling)
Vat1st fill sherry butt
Alcoholpercentage57,9%
Vat nummer8
Fles nummer1 van 515
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Nog steeds genoemd als de kleinste distilleerderij van Schotland. Er zijn kleinere tegenwoordig, zoals de in opkomst zijnde boerderij distilleerderijen. Het kleinste hier draait eigenlijk om het aantal mensen dat bij het hele proces van whisky maken betrokken is, nl. 3. Ze produceren rond 90.000 ltr pure alcohol per jaar en bijna alle whisky gaat naar hun eigen officiële bottelingen. Dat eigen is erg breed, want ze zijn ook eigenaar van Signatory, een grote onafhankelijke bottelaar. Ze hebben en nemen alle tijd om te experimenteren met allerlei vaten en type whisky’s. Hierdoor zijn ze erg gewild. Deze whisky is er eentje, die speciaal gebotteld is voor La Maison du Whisky in Frankrijk en wordt beschouwd als een ouderwetse sherry bom. Toen deze het afgelopen jaar uitkwam én 1 van de beroemdste whiskyrecensenten (Serge Valentin) er over ging schrijven, ging men rollebollend over straat om een fles te bemachtigen. Voor zover bekend is deze uitverkocht, maar het is mogelijk dat er in Maastricht toch nog 1 te vinden is.
Serge Valentin(Whiskyfun): Kleur: mahonie. Neus: werkt goed. Cubaanse sigaren, walnotenwijn, vuurstenen, chocolade, Maggi, oude thee, karwij, Spaanse ham, oude balsamico, peterselie dit lijkt een zeer voedende dram te zijn ... Met water: wat rundvleesbouillon met wat bieslook, tijm en peterselie. Smaak: old-school sherrymonster, vol met karwij, sleedoorn, kruidnagelen, gemberkoekjes, leer, zwarte sigaren, dan veel zwarte bessenconfituur, braambessen, vurige jonge Nuits-St-Georges ... Met water: terug naar zoutere elementen, soepen, bouillons, kruiden, bouillonblokjes, wijn, komijn ... Afdronk: lang, chocolade, met een heerlijke zoute en lange nasmaak. Commentaar: extreem goede jonge Edradour. Het vat deed geweldig werk, op een ouderwetse manier.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Mei 2019 (donderdag 23 mei 2019)
    Nummer 5 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij: Topclass: lijkt op een 30-jarige Speysider, als Longmorn, Glendronach of Mortlach. Een fantastische sherrybom. De neus ietsje zuur, boter, caramel, sherry stroopwafel en boterbabbelaar. De smaak: De eerste slok is fantastisch en daarna stopt ie, een beetje een gesloten sherryopbouw. Verder aardbei, toffee, fudge, leer, bessen, chocola, heel fijn lepeltje lepeltje met Mon Chèrie, rood fruit cocktail met dikke room. Met water fris, leuk, zout en leer. De afdronk is lang, rustig droog en mooi met noot en weer rood fruit. Fijn bij een knapperend houtvuur. Een gevecht om de tweede en derde plek in deze proeverij. Drie is het geworden.
    Na deze proeverij was de laatste fles gevonden in Maastricht ook verkocht, een mooi ding!