ben nevis 1996 the maltman 20y

Ben Nevis 1996, The Maltman, 20yo

RegioHighland
Leeftijd20 jaar
DistillerBen Nevis Distillery
BottlingMeadowside Blending Co
VatRefill hogshead
Alcoholpercentage54,6%
Vat nummer2207
Fles nummer1 van 312
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De Ben Nevis distilleerderij ligt inderdaad niet ver van de berg Ben Nevis, dit is de hoogste berg van Groot Brittannië, een Munro van 4406 feet in de buurt van Fort William. Deze imposante berg maakt een mooi plaatje voor de achtergrond van de distilleerderij. De whiskyproducent Ben Nevis is één van de oudste distilleerderijen van Schotland en is sinds 1989 in Japanse handen (Nikka).

Van de totale jaarproductie van 2 miljoen liter wordt een groot gedeelte gebruikt voor diverse blends, zoals in Johnny Walker Blue Label en hun eigen "Dew of Ben Nevis", welke in Japan een top 10 single malt is. Verder een klein gedeelte voor hun eigen bottelingen.

Het zuivere water voor de whiskyproductie komt van de ‘Allt a’Mhullinn’ (The Mill Burn). Dit is een botteling van The Maltman, welke als onafhankelijke bottelaars in staat zijn om onpartijdig te blijven en hun naam alleen te zetten op de beste whisky’s die er zijn. Ze timmeren steeds meer aan de weg (op 6 oktober 2018 is er een proeverij in Haarlem met enkel hun bottelingen).

Neus: een heerlijk fruitig begin met geel fruit dat later overgaat in honing en kruiden. Smaak: passie vrucht papaya met marshmallow en amandel en marsepein. Afdronk: heerlijk lang en verwarmend met perenzuurtjes, en subtiele kruiden.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Boomgaardproeverij 2018 (donderdag 06 september 2018)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Bij deze whisky gingen de proevers alle kanten uit, van erg zoet en snel weg via prettig in de afdronk en blijft lang in dezelfde smaak hangen. Iemand die het gewend was vond de whisky ruiken naar een Dom Perignon champagne. Genoemde kenmerken: Romig, vlezig, appel, maar ook banaan, ananas, caramel, lijm en kersen.

    Duidelijk enthousiaster dan over de voorgaande whisky's met kreten als heul, heul lekker en 'lekkah'. Een mooie complexe whisky, waarbij er nog een beetje onduidelijkheid was over het vat. Was het nu bourbon, of toch olorosso of eerder fino sherry? Mogelijk bepaalde deze discussie de 4e plek op de ranglijst.