April 2011

Tijd: woensdag 27 april 2011 van acht uur tot kwart over 11
Locatie: Grand Café Koekenbier, Alkmaar

Bij uitzondering werd deze proeverij gehouden in Grand Café Koekenbier - voor de sfeer maakte dit overigens niets uit. Allereerst: vers gemaaid hooi bestaat niet. Whisky kán daar niet naar ruiken! Dat we dat even duidelijk stellen. Een mooie proeverij met oude whisky's en een duidelijke winnaar - daarover meer in het overzicht hieronder.

Op deze plek willen we het nog even over het toetje hebben - de Caol Ila 1990 Mission Gold Murray McDavid. Over deze whisky was helemaal niets te vinden, behalve op één Russische site. De Google vertaling van de 'algemene conclusie' willen we je niet onthouden. Maak ervan wat je wilt:

'Het is niet langer beest, en de rijping stervochka onderwezen door zijn manieren, maar nog steeds zijn kakkerlakken in mijn hoofd, en iets schokkerig natuur. Ik reed deze whisky met de eerste drama. ... En toch - een groot potentieel en gewoon een goede bevruchting en een mooie whisky.'

Buiten mededinging, deze whisky, maar anders was het een forse concurrent voor de uiteindelijke winnaar geweest. Een whisky die de fantasie op hol joeg: 'hij zakt zo hard...', 'ik ruik oude zeilschepen', 'het lijkt Volendam wel', 'het ruikt naar een nat bos'...

glenugie dunbheagan 30jr

1. Glenugie 1980 Dun Bheagan

Score25,6%
RegioHighland
Leeftijd30 jaar
DistillerGlenugie
BottlingDun Bheagan
VatSherry Butt
Alcoholpercentage50%
Vat nummer5375
Fles nummereen van 606
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Een bijzondere whisky van een distilleerderij die in 1983 gesloten en ontmanteld is (in hetzelfde jaar overigens als Port Ellen en Brora). Neus: bloemig, gedroogd fruit, licht zoutig, druivensap. Smaak: snoepjes, meloen, gember en peper. Afdronk: lang, kruidig, fris, walnoten.

Tijdens de proeverij:

Men rook meloen, caramel, citrus en anjers en proefde zoet fruit, iets laurierdrop, eindigend in peper. Een romige afdronk, mondvullend en erg lang. Opmerkingen waren: 'een bommetje', 'een explosie in de mond'. Iemand vond het 'een echte afterburner'. Straaljagerpiloot??? In ieder geval was dit de duidelijke winnaar - ook voor ons!

dailydram longmorn 1983

2. Longmorn 1983 Daily Dram LE

Score21,0%
RegioSpeyside
Leeftijd23 jaar
DistillerLongmorn
BottlingThe Nectar / Bresser en Timmer
VatSherry cask
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

'Archived' ~ Deze distilleerderij gebruikt af en toe nog de oude stoommachines, want de watermolen werkt niet meer.

Neus: kruidig met honing en een rokerig waas. Smaak: eerst vooral zacht, citrus, later een licht bittertje. Afdronk: betrekkelijk kort, een beetje nootachtig en nogal branderig in de keel.

Tijdens de proeverij:

Een kruidige neus, met honing op de achtergrond en in de verte een beetje rook. De smaak vond men eerst zacht en daarna bitter, houtig en fruitig zoet. De afdronk: fluweelzacht met 'scherpe injectie'. Voor ons een mooie nieuwe om bij te schrijven in het Handboek Smaaknotities!

glenscotia duthies 17jr

3. Glen Scotia Duthies

Score18,7%
RegioCampbeltown
Leeftijd17 jaar
DistillerGlen Scotia
BottlingCadenhead Duthies
VatOak Cask
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Deze distilleerderij bestaat sinds 1832 en is een van de twee nog operationele distilleerderijen in Campbeltown, waar er vroeger 34 waren. Volgens de verhalen wordt Glen Scotia nog regelmatig lastiggevallen door de geest van een voormalige eigenaar. Tja...

Neus: alcohol, beetje turf, caramel en peren. Smaak: fruitig, moutig marsepein en erg zacht. Afdronk: lang, met gecarameliseerde walnoten en tutti-frutti.

Tijdens de proeverij:

De deelnemers roken tabak, hout en aceton. De smaak vond men erg complex, met wat caramel en zoethout aan het eind. 'Alsof je gerookt had'. De afdronk was erg pittig, vond men, en bleef lang hangen.

Stronachie 18jr

4. Stronachie 18 Year Small Batch

Score13,9%
RegioSpeyside
Leeftijd18 jaar
DistillerBenrinnes
BottlingDewar Rattray
VatBourbon en sherry cask
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Batch nummer: 18-10-01. De Stronachie distilleerderij bestaat al niet meer sinds de jaren dertig, maar de eerste bottelaar, Rattray, heeft het aangedurfd een whisky te maken volgens de oude Stronachie methode.

Neus: zoet en sappig fruit met een subtiel beetje sherry. Smaak: zacht en fruitig met abrikozen, honing en opnieuw sherry. Afdronk: ook hier weer sherry, maar nu met wat drop en donkere chocolade.

Tijdens de proeverij:

Men rook eerder cacao dan chocolade. Iemand vond hem 'snoepgoed zoet'. De smaak vond men fruitig, rijk aan alcohol en 'synthetisch' kruidig.

mortlach chieftains 14jr

5. Mortlach Chieftains 1995

Score10,9%
RegioSpeyside
Leeftijd14 jaar
DistillerMortlach
BottlingChieftains
VatSherry Refill Butt
Alcoholpercentage43%
Vat nummer7279
Fles nummeree van 870
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Mortlach is een van de leveranciers aan Johnnie Walker. Het is een van de zeven distilleerderijen in Dufftown, met de oudste licentie. Neus: krentenbrood, chocolade en honig. Smaak: doet denken aan appeltaart, voorjaarsweide en kamperfoelie. Afdronk: droog, licht eiken en grapefruit.

Tijdens de proeverij:

Men rook sherry, maar ook aceton, leer en stroop. Geproefd werden mandarijnen, hout boter en gebrande suiker. Een pannenkoekwhisky???

rosebank dunbheagan 20jr

6. Rosebank Dun Bheagan 1990

Score9,9%
RegioLowland
Leeftijd20 jaar
DistillerRosebank
BottlingDun Bheagan
VatFrench Oak
Alcoholpercentage46%
Vat nummer90721/90722
Fles nummereen van 762
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Hoewel dit een van de meest aansprekende distilleerderijen van de Lowlands was, is hij toch in 1993 gesloten en in 2006 zelfs gesloopt. Een warehouse is overgebleven en omgebouwd tot restaurant.

Neus: bloemig, citroengras en licht vanille. Smaak: zacht, citroen taart met gemberbier. Afdronk: zacht en mild, zoet met een beetje gember.

Tijdens de proeverij:

Onze gasten roken alcohol en zelfs aceton. Het bloemig uit de tasting notes was moeilijk te vinden, maar er werd wel marshmellow en zoethout geproefd. Bij een van de deelnemers sloeg de gember 'z'n neus in'. De afdronk was pittig en werd steeds lekkerder.