Boomgaardproeverij 2014

Tijd: donderdag 04 september 2014 van 19.00 tot 22.00
Locatie: Een boomgaard

Line up Boomgaard 2014

Onze traditionele start van het proefseizoen 2014-2015 vond weer plaats in de mooie boomgaard van Rob en Willemijn. En voor de 4e keer op een rij was het zomaar een zomerse dag. De aanloop naar 4 september zag er niet goed uit, maar we werden steeds vrolijker, niet alleen van de voorpret, maar vooral van het weer. Om 11 uur ’s avonds zat men nog in ‘hemdsmouwen’.  Natuurlijk hadden we dit keer weer een paar verrassingen, een gesponsorde starter en 2 verschillende en stevige toetjes.

Starter en toetjes

 


 

De avond begon met een 2 literfles  Bell’s Extra Special “old style” blend uit de jaren 90, die voor de liefhebber nog even vergeleken kon worden met een Bell’s Extra Special nieuwe stijl uit 2014.

De afsluiters waren bijzonder en helaas voor iedereen nu allemaal op. De eerste was een 28 jarige Coal Ila uit 1984 van The Whisky Agency: Een grote Caol Ila, met de typische kustsfeer gekoppeld aan een grotere fruitigheid dan normaal. Van alles kwam je tegen in deze whisky, ziltigheid, jodium, zoet, citrus, hout en de haven van Volendam.

De tweede was een jonge Glenrothes uit 2007 van Adelphi, een sherrybom van 66,8% met donker fruit, romige caramel, hout, chocola en koffie. Terecht een toetje!

 

ardmore gordon macphail 15yr

Winnaar: Ardmore 1997 Gordon&MacPhail Reserve 15yo

Score21,1%
RegioHighland
Leeftijd15 jaar
DistillerArdmore Distilleries
BottlingGordon&MacPhail
Vatrefill sherry hogshead
Alcoholpercentage59,0%
Vat nummer900665
Fles nummer1 van 298
Non-chillfilterednee

Onze notities:
Ardmore is een van de grootste distilleerderijen in Schotland, ze hebben een productiecapaciteit van 4,200.000 liter alcohol per jaar. Dat zijn een paar kingsize zwembaden vol. Maar Ardmore malt whisky (en daarmee ook de Teacher's blend) zijn veel beter geschikt voor het drinken dan om te zwemmen. Nou ja, tenminste dat nemen we aan, want we hebben meer ervaring met het drinken en nog nooit geprobeerd erin te zwemmen. Ardmore is een van de weinige Speyside distilleerderijen die "peated" gerst gebruikt voor hun whisky. Er bestaat een "unpeated" versie, maar deze wordt enkel gebruikt voor het blenden. Deze unpeated whisky heet dan Ardlair. kleur: donker stro. neus: licht en fruitig met gestoofde peren, kokos en een hint van mint. smaak: In het begin peperig met rijpe banaan, geroosterde mout en citrus. afdronk: lang en warm.

Tijdens de proeverij:
Alom erg goed, heel bijzonder, een topper met karakter, een briljante Ardmore. Rokerig, zacht, zoet. Een beetje scherp, maar dan weer zacht en zoet. Goed in balans, iemand vond zelfs een beetje jodium, niet overdreven medicinaal. Weer iemand anders vond hem te rokerig en te complex. Tja smaken verschillen, niet waar? Het is weer gebeurd, één van de goedkoopste whisky's van de avond won de proeverij!

cragganmore cadenhead 24yr

2. Cragganmore-Glenlivet 1989 Cadenhead Small Batch

Score19,7%
RegioSpeyside
Leeftijd24 jaar
DistillerCragganmore
BottlingWilliam Cadenhead
Vatsherry butt
Alcoholpercentage57,5%
Fles nummer1 van 510
Non-chillfilteredja

Onze notities:
In het dorp Ballindaloch, in het hart van Speyside tussen Aberlour en Grantown-on-Spey, bouwde John Smith de Cragganmore distilleerderij in 1870, als gevolg van de toegenomen vraag naar whisky. John was de jongste zoon van George Smith, de oprichter van The Glenlivet. Hij had ook een hand in de bouw van de Strathspey Railway, die de distilleerderij liet aansluiten Ballindaloch, waardoor dit de eerste distilleerderij werd die whisky vervoerde per trein. Veel van deze whisky wordt gebruikt voor het blenden van White Horse whisky. De capaciteit is ongeveer 1,4 miljoen liter per jaar. Diageo (sinds 1968) maakte Cragganmore een van de Classic Malts en dé representant van Speyside in hun serie. Deze classical malt wordt beschouwd als een zeer complexe whisky en daarom, na de Glenkinchie, de minst gevraagde en verkochte whisky uit de serie. neus: chocolade cakemix, pruimen en vlezige noten, smaak: melkchocola en kruidige sinaasappelen. De totale mond wordt intens gevuld met een krenten. afdronk: cederhout, koekdeeg en chocolade biscuits. Na loop van tijd komt er meer rood fruit naar boven.

Tijdens de proeverij:
Dit is een whisky met ballen, tjee deze komt binnen, maar zo complex. Zoals een van de schotse deelnemers zich liet ontvallen: "To much flavours, but in the aftertaste to much at the back of the tongue". Verder was het zonde van de net geproefde haggis, volgens iemand. Rond, gedroogd fruit, hout, vanille, romig en vol. Hier en daar wat kruidig met een zweempje tuigleer, daarna weer caramel en boter, chocola en een klein pepertje. Iemand vond het 4 seizoenen in een glas met een enorm lange afdronk (we proeven hem nog). Wat een whisky, net geen eerste plaats.

glen grant whisky agency 36yr

3. Glen Grant 1975 The Whisky Agency 36yo

Score19,5%
RegioSpeyside
Leeftijd36 jaar
DistillerGlen Grant
BottlingThe Whisky Agency
VatBourbon cask
Alcoholpercentage50,7%
Fles nummer1 van 127
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Glen Grant, buren van Glenrothes, is na Glenfiddich en Macallan de derde grootste distilleerderij in Schotland. De officiële bottelingen van Glen Grant zijn redelijk gemiddeld én staan bekend als de meest bleke whisky die verkrijgbaar is. De beste komen echter van de onafhankelijke bottelaars, zoals deze van The Whisky Agency. Deze Glen Grant single malt heeft dan ook totaal niets te maken met de goedkope fabrieks Glen Grant single malt. Er is duidelijk een klasse verschil! Er zijn dan ook maar weinig van gebotteld.
neus: leerachtig en peperig met accenten van groene kruiden, verder veel mint. Onverwacht (immers bourbon?) zijn er ook sporen van warm eikenhout en honing op de achtergrond en sinaasappels. smaak: nogal romig, fruitig half, half pikant. Nu komt er heel wat abrikoos en citrus naar boven, maar deze worden een beetje overheerst door eiken, gember, nootmuskaat en kruidenthee. Ook een licht bittertje komt naar boven. afdronk: lang met meer eik en specerijen (peper, nootmuskaat), evenals een klein appeltje.

Tijdens de proeverij:
De superlatieven vlogen door de Boomgaard lucht: Snoepen, complex, gaaf fantastisch, doe me maar een doosje van 6, oorsmeer en een gerimpelde schoonmoeder. Iemand vond het een zwaarmoedige whisky voor zwaarmoedige mensen. Neus: zoet, noot, hars, caramel, dennenhout en bandenplak. Smaak: aardbei, bittertje (tonic?) zoet, vrij vettig. Met water komt een pepertje omhoog en wordt hij erg pittig. Maar blijven drinken! Jammer dat ze op zijn….. Het was een flinke strijd en een close finish met de Cragganmore-Glenlivet.

macallen gordon macphail 22yr

4. Macallan 1991, Gordon&MacPhail Vintage Speymalt

Score13,7%
RegioSpeyside
Leeftijd22 jaar
DistillerMacallan
BottlingGordon&MacPhail
Vatsherry cask
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Gordon & Macphail is een onafhankelijke bottelaar en distillateur van Schotse whisky, het familiebedrijf is opgericht in 1895 en gevestigd in Elgin, Schotland. Het bijzondere van de Gordon & Macphail collectie is dat zij de sterkte van hun bottelingen niet terug brengen met water, iets wat vele anderen wel doen om het alcoholpercentage naar beneden te krijgen. Bij G&M wordt het ruwe distillaat direct en onverdund in vaten gelegd om te rijpen, het resultaat is een whisky met de volle smaak zoals die van origine bedoeld was! Macallan , een van de grootste distilleerderijen in Schotland met een productie per jaar van 8 miljoen liter pure alcohol, profileert zich als een distilleerderij voor de meer exclusieve whisky's. Dat is met deze whisky wel gelukt, maar we vermoeden dat het meer aan de mensen van G&M ligt, dat dit zo'n mooie whisky is geworden. kleur: Gouden amber. neus: sherry invloeden met gedroogde pruimen, abrikozen, en rietsuiker. smaak: deze goed uitgebalanceerde Speysider heeft een medium afwerking met een romige textuur, een combinatie van chili pepers in het begin gevolgd door verse peren en donkere chocolade smaken. afdronk: lang, sinaasappel, tabak en aan het einde ontwikkelt er zich subtiele sigarenas.

Tijdens de proeverij:
Deze drinkt lekker weg en is lekker vol en soepel, terwijl een ander deze whisky iets minder toegankelijk vond. Een gebalanceerde whisky, licht fruitig met muskaatdruivepitjes en een pot honing. Maar ook malted barley, bloemig en een beetje heide, licht kruidig met een kilometerslange afdronk. Iemand uit de buurt van Den Haag vond 'm "errag lekkah".

glengoyne 14yr

5. Glengoyne 1994 Manzanilla Cask finish, special ed.

Score13,6%
RegioHighland
Leeftijd14 jaar
DistillerGlengoyne (fabrieks-bottling)
VatManzanilla cask
Alcoholpercentage50%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
In 1994 werden een aantal single cask Glengoynes geproduceerd om te worden gebotteld als single cask whisky, nadat ze zijn gefinished in speciale vaten. Zoals we weten zou het volgens de huidige normen en regelgeving geen single cask meer mogen zijn, maar de rum finish gebotteld, in 2006 mocht de titel nog steeds voeren. 2 jaar later werd het niet meer gebotteld als single malt. Manzanilla is een sherry-versie die iets minder zoet is dan de traditionele Oloroso. Deze whisky wordt over het algemeen beschouwd als één van de beste Glencoyne's. neus: kruidig, fruitig met wat gember en drop. smaak: zacht, notig en fruit gevolgd door kruidige tonen. afdronk: lang, tabak, munt en verse eiken vaten.

Tijdens de proeverij:
Een mooie whisky om mee te beginnen. Warm gloeiend, niet prikkend. Neus erg bloemig, zoet en zacht, maar ook pas gemaaid hooi. De smaak was romig, zoet maar toch ook kruidig, caramel, boter en een klein "ziltje". Iemand vond zelfs een beetje drop en een beetje water zou wel nodig zijn. Een whisky met een rustig begin en die lang blijft hangen, mooi spul met een mooie sherry.

longmorn signatory 20yr

6. Longmorn 1992 Signatory Vintage Cask 20yo

Score12,4%
RegioSpeyside
Leeftijd20 jaar
DistillerLongmorn
BottlingSignatory
Vatbourbon hogshead
Alcoholpercentage55,8%
Vat nummer48490
Fles nummer126 van 282
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Van deze distilleerderij wordt veel whisky gebruikt voor het blenden van whisky. Er zijn dan ook niet veel officiële single malt bottelingen bekend. Hun vlaggenschip én enige officiële botteling is de 16 jarige, vanaf 2007 beschikbaar als opvolger van de 15 jarige, met een alcohol percentage van 48%. De capaciteit van de distilleerderij is 3,5 miljoen liter alcohol per jaar, het meeste daarvan verdwijnt in de Chivas Regal. De bottelaar, Signatory, is ook de eigenaar van de "kleinste distilleerderij " in Schotland, althans zo gaat de reclame. Maar de kleinste is natuurlijk allang niet meer waar. In november 2013 hebben we een Ultimate Longmorn geproefd die gelagerd is geweest op een sherryvat. Dat gaf een whisky met donkerfruit, chocolade en een beetje peper. Deze whisky is gelagerd geweest op een bourbon hogshead. Hierdoor krijgt de whisky een totaal ander karakter. kleur: goud. neus: fruit aroma's, een beetje granig en een toetsje nootmuskaat. smaak: dik op de tong, mout, fruitig en een klein bittertje. afdronk: een lange afdronk van een complexe whisky met een pepertje op het eind.

Tijdens de proeverij:
Tijdens deze avond niet overtuigend, maar niet bij iedereen. Sommigen vonden hem errug lekker en mooi spul met pijnboompitjes kruidig, peperig met in de neus koffie, appels en alcohol, die ook prikkelt in iemands oog (we hadden nog zo verteld dat je moest proeven met je mond en niet in je gezicht gooien). In het begin wat scherp en niet al te diep. Afdronk: drogend en vettig.